B2B e-trgovina: strateški vodnik in prakse za 2024

B2B e-trgovina in B2C: Kakšna je razlika?

Poslovna modela elektronskega poslovanja B2B in B2C lahko vključujeta spletne transakcije, vendar med njima obstajajo ključne razlike. B2B  e-trgovina ali business-to-business se nanaša na spletne transakcije med podjetji, medtem ko B2C ali business-to-consumer vključuje transakcije med podjetjem in posameznimi potrošniki.

Namesto da bi naročila prejemali ročno – po telefonu ali elektronski pošti – s človeškimi viri (prodajnimi predstavniki), jih prejemajo digitalno, kar zmanjšuje splošne stroške. B2B e-trgovina in B2C morda izgledata enako, vendar se med seboj precej razlikujeta.

Vir: en.wikipedia.org

Glavna razlika je v zapletenosti in vrednosti nakupov na področju B2B. B2B e-trgovina ima transakcije, ki običajno vključujejo večji obseg nakupov in višje vrednosti naročil v primerjavi z B2C. B2B kupci imajo pogosto posebne zahteve, kot so pogodbene cene, množična naročila in drugačne uporabniške izkušnje, prilagojene njihovim poslovnim zahtevam. Ta zapletenost zahteva naprednejše funkcije in možnosti prilagajanja, ki jih morajo ponujati platforme za B2B elektronsko poslovanje.

B2B nabavne skupine so običajno vključene v procese odločanja. Pri ocenjevanju izdelkov ali storitev, pogajanjih o pogojih in sprejemanju utemeljenih poslovnih odločitev sodeluje več zainteresiranih strani, kot so vodje nabave in vodje oddelkov. Platforme, s katerimi se lahko zgradi B2B e-trgovina, bi morale podpirati te večje nabavne skupine z omogočanjem sodelovanja, zagotavljanjem nadzora dostopa, potrjevanjem in poenostavitvijo postopka nabave.

B2B transakcije pogosto zahtevajo dodatne možnosti podpore kupcem. Ker poslovni kupci vlagajo v dolgoročne rešitve, lahko zahtevajo obsežna predprodajna posvetovanja, prilagojene ponudbe in stalno tehnično podporo. Platforme za B2B e-trgovino morajo vključevati za te potrebe zanesljive funkcije podpore strankam, kot so klepet v živo, samopostrežni portali in namensko upravljanje računov.


Kaj je B2B elektronsko poslovanje? Vrste in primeri

 

B2B (business-to-business), vrsta elektronskega poslovanja (e-poslovanje), je izmenjava izdelkov, storitev ali informacij med podjetji in ne med podjetji in potrošniki (B2C).

Vir: techtarget.com

B2B elektronsko poslovanje ali e-poslovanje med podjetji se nanaša na spletno nakupovanje in prodajo izdelkov ali storitev med podjetji. Gre za digitalno platformo (spletni prodajni portal), kjer lahko podjetja izvajajo transakcije, komunicirajo in sodelujejo s svojimi poslovnimi partnerji, dobavitelji in strankami. B2B poslovni model se od B2C elektronskega poslovanja razlikuje po svoji kompleksnosti in vrednosti, saj vključuje večje količine nakupov in višje vrednosti naročil. Obstajajo različne vrste B2B e-poslovanja, vključno s tradicionalnimi platformami B2B e-poslovanja, kjer podjetja vzpostavijo svoje spletne prodajalne za neposredno prodajo svojim strankam, in B2B tržnicami, kjer se več dobaviteljev in kupcev združi za trgovanje. Primeri platform za B2B elektronsko poslovanje so Odoo, Shopify Plus, Magento Commerce in B2B BigCommerce. Te platforme ponujajo vrsto funkcij in možnosti prilagajanja, prilagojenih posebnim potrebam B2B kupcev in prodajalcev, ki jim omogočajo racionalizacijo prodajnih procesov, izboljšanje izkušenj strank in spodbujanje rasti poslovanja.

B2B2C

B2B2C (Business-to-Business-to-Consumer) je poslovni model, pri katerem podjetje prodaja svoje izdelke ali storitve tako podjetjem kot končnim potrošnikom prek iste spletne trgovine. Ta pristop omogoča podjetju, da deluje kot posrednik in olajša transakcije med podjetji in posameznimi strankami. Z uporabo skupne platforme za elektronsko poslovanje lahko podjetje doseže širšo bazo strank, razširi svoje tokove prihodkov ter izkoristi sinergije in priložnosti za navzkrižno prodajo. Vendar pa je pri izvajanju uspešne strategije B2B2C treba skrbno upoštevati edinstvene potrebe in preference obeh segmentov strank. Vključuje upravljanje različnih cenovnih struktur, kanalov za podporo strankam, trženjskih kampanj in postopkov izpolnjevanja, da bi učinkovito služili tako podjetjem kot končnim potrošnikom.

Odličen primer je podjetje Formasvetila, ki prodaja luksuzne luči. Uporabljajo isto trgovino za e-trgovino, ki je izdelana z Odoo, in sicer kot trgovino za končne kupce in kot trgovino za podjetja. Vključili so celo ponudnike storitev – arhitekte in notranje oblikovalce, ki uporabljajo Odoo projekte za izvajanje projektov za svoje stranke…

B2B e-trgovina na debelo (veleprodaja)

Trgovina na debelo ima ključno vlogo v svetu B2B e-trgovine. Tradicionalno so veletrgovci delovali kot posredniki, ki so blago v velikih količinah kupovali od proizvajalcev in ga prodajali trgovcem na drobno. Vendar je vzpon B2B e-trgovine revolucionarno spremenil način poslovanja veletrgovcev.

V preteklosti so se veletrgovci pri navezovanju stikov s potencialnimi kupci v veliki meri zanašali na fizične razstavne prostore in prodajne predstavnike. Vendar je elektronsko poslovanje B2B spremenilo ta proces, saj je veletrgovcem omogočilo digitalne platforme za predstavitev njihovih izdelkov in neposredno povezovanje s trgovci na drobno. Ta premik je znatno povečal učinkovitost in priročnost veleprodajnih dejavnosti.

Ena glavnih prednosti, zardi česar je B2B e-trgovina za veletrgovce nepogrešljiva, je možnost doseganja širšega trga. Digitalne platforme omogočajo veletrgovcem, da presežejo geografske omejitve in se povežejo s potencialnimi kupci po vsem svetu. Ta večji doseg odpira nove poslovne priložnosti in omogoča veletrgovcem, da razširijo svojo bazo strank.

Druga prednost B2B e-trgovine za veletrgovce je boljša uporabniška izkušnja, ki jo zagotavlja. Z digitalnimi platformami lahko veletrgovci zagotovijo podrobne informacije o izdelkih, fotografije in videoposnetke, kar kupcem pomaga pri sprejemanju informiranih nakupnih odločitev. Poleg tega napredne možnosti iskanja in prilagojene izkušnje kupcem olajšajo hitro iskanje izdelkov, ki jih potrebujejo.

B2B elektronsko poslovanje omogoča veletrgovcem, da ponudijo možnosti množičnega nakupa in konkurenčne cene. Kupci lahko izkoristijo ekonomijo obsega, uživajo nižje cene in si zagotovijo stalno dobavo blaga za svoja podjetja.

Skratka, B2B e-trgovanje je povzročilo revolucijo pri poslovanju na debelo, saj je veletrgovcem omogočilo doseči širše občinstvo, izboljšati uporabniško izkušnjo in ponuditi konkurenčne cene. S pojavom digitalnih platform lahko veletrgovci racionalizirajo svoje poslovanje, razširijo svoj posel in uspevajo v dobi B2B e-trgovine.

Neposredna prodaja končnim kupcem

B2B podjetja vse pogosteje uporabljajo v svoji strategiji e-trgovine pristop neposredno k potrošniku (D2C), da bi se prilagodila spreminjajoči se dinamiki trga. Ta premik omogoča B2B proizvajalcem, da svoje izdelke prodajajo neposredno končnim potrošnikom in obidejo tradicionalne maloprodajne poti.

Z modelom D2C lahko B2B podjetja izkoristijo svojo obstoječo infrastrukturo in zmogljivosti dobavne verige ter tako dosežejo širšo bazo strank. Vzpostavijo lahko lastne spletne prodajalne in tako postanejo hkrati veletrgovci in maloprodajni trgovci. Ta pristop ne povečuje samo  prihodke, temveč tudi zagotavlja dragocen vpogled v preference in trende potrošnikov.

Vendar pa je za B2B podjetja ključnega pomena, da pri tem prehodu podpirajo svoje maloprodajne partnerje. Veletrgovci lahko s konkurenčnimi cenami, marketinško podporo in ekskluzivnimi izdelki okrepijo svoje odnose z maloprodajnimi trgovci in jim zagotovijo nadaljnji uspeh. To sodelovanje zmanjšuje tveganje za trgovce na drobno in gradi obojestransko koristen ekosistem.

Cenovna politika, prilagojena strankam, je še en pomemben vidik strategije D2C elektronskega poslovanja. Za razliko od spletnih trgovin za potrošnike, ki ponujajo fiksne cene, lahko B2B proizvajalci prilagodijo cene na podlagi posebnih zahtev strank. S pogajanji in dogovorom lahko veletrgovci ponudijo prilagojene popuste, cene, ki temeljijo na količini, in cene, ki temeljijo na pogodbi. Ta pristop pomaga graditi zaupanje in zvestobo med kupci ter veletrgovcem omogoča ohranjanje dobičkonosnih odnosov s strankami.

B2B podjetja lahko s pristopom “neposredno k potrošniku” dosežejo konkurenčno prednost, izboljšajo odnose s strankami in spodbudijo rast prihodkov. Koncept virtualnega skladišča in cene, prilagojene posameznim strankam, prispevajo k brezhibni in prilagojeni nakupni izkušnji, kar veletrgovcem omogoča uspeh v razvijajočem se digitalnem okolju.

 Proizvajalec

 Proizvajalci imajo v svetu B2B e-trgovine ključno vlogo. To so subjekti, ki so odgovorni za proizvodnjo blaga v velikih količinah z uporabo surovin, delovne sile in strojev. Ko so ti izdelki izdelani, se prodajo podjetjem, trgovcem na debelo ali drugim proizvajalcem, ki jih nato dajo na trg končnim potrošnikom.

Ena od prednosti B2B e-trgovine za proizvajalce je, da lahko dosežejo širši trg strank. Proizvajalci z uporabo digitalnih platform in spletnih B2B nakupnih kanalov niso več omejeni z geografskimi mejami. Povezujejo se lahko s potencialnimi kupci z vsega sveta, kar jim odpira nove poslovne priložnosti in širi doseg.

Najboljši primer proizvajalca, ki uporablja elektronsko poslovanje B2B, je Samsung Electronics. Proizvaja široko paleto elektronskih naprav, sestavnih delov in aparatov ter jih prodaja različnim trgovcem na drobno in podjetjem. Drug pomemben primer je Kohler, proizvajalec vodovodnih izdelkov, pohištva in pohištva, ki svoje izdelke daje na voljo trgovcem na debelo in drobno prek platform B2B e-poslovanja.

Proizvajalci se pri zagotavljanju pravočasne proizvodnje in dobave blaga močno zanašajo na učinkovito upravljanje svojih dobavnih verig. B2B elektronsko poslovanje proizvajalcem zagotavlja orodja in tehnologijo za racionalizacijo poslovanja, avtomatizacijo obdelave naročil in upravljanje zalog. To proizvajalcem omogoča, da učinkoviteje in stroškovno učinkoviteje izpolnjujejo zahteve svojih strank.

Distributer

Distributerji imajo tudi eno najpomembnejših vlog v svetu B2B e-poslovanja, saj delujejo kot posredniki med proizvajalci in končnimi strankami. Služijo kot pomemben člen v dobavni verigi, saj opravljajo različne naloge, kot so pakiranje, pošiljanje in trženje.

Ena od ključnih prednosti sodelovanja z distributerji v B2B elektronskem poslovanju je, da imajo strokovno znanje in izkušnje za učinkovito upravljanje teh dejavnosti. Proizvajalci se lahko zanesejo, da bodo distributerji skrbeli za logistiko njihovih izdelkov in tako zagotovili pravočasno dostavo strankam. Distributerji tudi dobro poznajo lokalne trge, kar jim omogoča, da tržne strategije prilagodijo določenim regijam in segmentom strank.

Distributerji poleg fizičnih nalog prispevajo tudi k izboljšanju splošne izkušnje strank. Zagotavljajo prilagojeno podporo in storitve ter delujejo kot neposredna kontaktna točka za stranke, ki imajo vprašanja ali težave. Z izkoriščanjem svojega znanja o trgu lahko ponudijo distributerji proizvajalcem dragocen vpogled v želje strank in tržne trende.

Platforme za B2B e-trgovanje imajo ključno vlogo pri povezovanju distributerjev s proizvajalci. Te platforme zagotavljajo digitalni trg, na katerem lahko distributerji enostavno pregledujejo in naročajo izdelke proizvajalcev. To poenostavi postopek naročanja, izboljša učinkovitost in zmanjša možnost napak. Poleg tega platforme za B2B elektronsko poslovanje pogosto vključujejo napredne funkcije, kot sta upravljanje zalog in analitika, kar distributerjem omogoča boljše upravljanje njihovega poslovanja.

Uporabite Odoo kot platformo za B2B elektronsko poslovanje (B2B e-trgovina)

Pri platformah za B2B elektronsko poslovanje izstopa Odoo. Z Odooom lahko podjetja pri svojem B2B poslovanju izkoristijo številne prednosti.

Prvič, Odoo ponuja brezhibno izkušnjo B2B  e-trgovine. Zagotavlja uporabniku prijazno in intuitivno spletno trgovino, ki strankam zagotavlja nemoten in enostaven postopek nakupa. Platforma podpira tudi prilagojene izkušnje, kar podjetjem omogoča, da svojo ponudbo in storitve prilagodijo različnim segmentom strank.

Drugič, Odoo ponuja celovit nabor funkcij za izboljšanje B2B transakcij. Vključuje funkcije, kot so ceniki, ki podjetjem omogočajo upravljanje in prikaz različnih cenovnih struktur za različne stranke. Poleg tega ima Odoo zanesljive zmogljivosti za upravljanje zalog, ki podjetjem omogočajo, da sledijo ravni zalog in učinkovito izpolnjujejo naročila.

Odoo omogoča brezhibno integracijo z drugimi poslovnimi aplikacijami, kot sta CRM in računovodska programska oprema, kar podjetjem omogoča racionalizacijo poslovanja ter enoten pregled nad strankami in financami.

Na splošno lahko z izbiro Odoo kot platforme za B2B elektronsko poslovanje znatno izboljšate učinkovitost in uspešnost svojega spletnega poslovanja. S svojim uporabniku prijaznim vmesnikom, obsežnimi funkcijami in zmožnostmi brezhibne integracije je Odoo zanesljiva rešitev za podjetja, ki želijo izboljšati svoje B2B elektronsko poslovanje.

Zaprite več poslov

B2B elektronsko poslovanje je spremenilo pravila igre za podjetja, ki želijo skleniti več poslov in se razširiti na nove trge. V današnjem hitrem poslovnem okolju je priročnost ključnega pomena, izpolnjevanje pričakovanj sodobnih kupcev pa je ključnega pomena za uspeh.

Razširite obstoječe račune

B2B elektronsko poslovanje je za podjetja dragocena priložnost, da z zagotavljanjem priročnih in učinkovitih možnosti spletnega ponovnega naročanja razširijo svoje obstoječe račune. S ponudbo brezhibne digitalne platforme lahko podjetja poenostavijo postopek nakupa za svoje stranke ter jim prihranijo čas in trud.

Eden od načinov, kako elektronsko poslovanje omogoča razširitev računa, je izvajanje naročniških storitev. Te storitve podjetjem omogočajo vzpostavitev ponavljajočih se naročil, s čimer svojim strankam zagotavljajo redno prejemanje želenih izdelkov brez potrebe po nenehnem ročnem naročanju. S tem podjetje ne prihrani le časa, temveč tudi zagotovi udobje svojim strankam.

Poleg udobja in prihranka časa lahko razširitev obstoječih računov z B2B e-trgovino prispeva k dolgoročnim ciljem. Z izkoriščanjem moči digitalnega poslovanja lahko podjetja na primer več sredstev namenijo zaposlovanju vrhunskih talentov in širitvi poslovanja. Poleg tega je mogoče ustvariti prefinjeno večkanalno trženjsko izkušnjo, ki pritegne nove stranke in še bolj utrdi odnose z obstoječimi.

B2B elektronsko poslovanje ponuja številne prednosti za podjetja, ki želijo razširiti svoje obstoječe račune. Z zagotavljanjem udobja s spletnim ponovnim naročanjem in naročniškimi storitvami lahko podjetja ne le izboljšajo izkušnjo strank, temveč tudi dosežejo svoje dolgoročne cilje rasti.

Izboljšajte celotno trgovanje z boljšo analitiko

Analitika ima ključno vlogo pri izboljšanju B2B e-trgovine, saj zagotavlja dragocene vpoglede, ki lahko spodbujajo strateško odločanje. Spletne platforme ponujajo poglobljene analitične zmogljivosti, ki podjetjem omogočajo spremljanje vedenja strank, prepoznavanje trendov in sprejemanje odločitev na podlagi podatkov.

Ena od ključnih prednosti uporabe analitike v B2B e-trgovini je možnost izpopolnjevanja profilov strank. S sledenjem interakcijam s strankami lahko podjetja zberejo dragocene podatke o preferencah, nakupnih navadah in nakupnih vzorcih. To znanje podjetjem omogoča, da prilagodijo svojo ponudbo in zagotovijo prilagojene izkušnje posameznim strankam, kar na koncu poveča zadovoljstvo in zvestobo strank.

Še ena prednost analitike je, da podjetjem omogoča oblikovanje bolj ciljno usmerjenih in učinkovitih trženjskih kampanj. Z analizo vedenja strank in zgodovine nakupov lahko podjetja določijo najustreznejše izdelke in sporočila za vsak segment strank. Ta raven personalizacije izboljša učinkovitost trženjskih prizadevanj, kar vodi do višjih stopenj konverzije in večje prodaje.

Analitika lahko tudi izboljša splošno uporabniško izkušnjo, saj podjetjem omogoča vpogled v boleče točke in področja, ki jih je treba izboljšati. Z analizo metrik, kot so navigacija po spletnem mestu, interakcije s podporo strankam in izpolnjevanje naročil, lahko podjetja ugotovijo ozka grla in optimizirajo svoje procese, da zagotovijo brezhibno in učinkovito izkušnjo.

Presegajte pričakovanja kupcev

Platforme za B2B e-trgovanje lahko presežejo pričakovanja kupcev z zagotavljanjem brezhibne in prilagojene uporabniške izkušnje. Danes podjetja pri spletnih nakupih pričakujejo več kot le transakcijski odnos. Želijo platformo, ki razume njihove edinstvene potrebe in preference ter zagotavlja prilagojeno izkušnjo, ki presega njihova pričakovanja.

Sodobna programska oprema za e-trgovino ima ključno vlogo pri doseganju te ravni personalizacije. Z uporabo naprednih algoritmov in zmogljivosti strojnega učenja lahko te platforme analizirajo vedenje in preference kupcev ter tako pripravijo prilagojena priporočila izdelkov. S pametno analizo podatkov lahko podjetja oblikujejo predloge izdelkov na podlagi preteklih nakupov, zgodovine brskanja in celo podobnih profilov uporabnikov. S tem kupcem ne prihranijo le časa, temveč s ponudbo prilagojenih rešitev povečajo tudi njihovo splošno zadovoljstvo.

Lažje upravljajte z računi, ponudbami in pogajanji

B2B platforme za elektronsko poslovanje so revolucionarno spremenile način, kako podjetja upravljajo svoje račune, ponudbe in pogajanja. Z vključitvijo teh opravil v rešitev za elektronsko poslovanje lahko podjetja racionalizirajo svoje poslovanje in celoten postopek naredijo učinkovitejši.

Ena od izstopajočih funkcij nekaterih B2B platform je možnost ustvarjanja in urejanja ponudb po meri. Ta funkcionalnost uporabnikom omogoča, da prilagodijo cene in pogoje glede na posebne potrebe posameznih strank. S to zmožnostjo lahko podjetja v rešitvi za elektronsko poslovanje hitro pripravijo ponudbe za potencialne stranke in jih med pogajanji preprosto spreminjajo.

Platforme za B2B e-trgovanje omogočajo poleg ponudb po meri tudi pogajanja. Te platforme zagotavljajo centralizirano lokacijo, kjer so shranjene vse pomembne informacije in komunikacija. Tako lahko obe strani lažje spremljata potek razprav in zagotavljata, da ni izpuščena nobena podrobnost. Če so pogajanja vključena v rešitev elektronskega poslovanja, je postopek bolj organiziran in pregleden, kar na koncu privede do uspešnejših rezultatov.

Upravljanje računov, ponudb in pogajanj je bistvenega pomena za vsako podjetje B2B, ti procesi, vključeni v rešitev za e-poslovanje, pa lahko bistveno poenostavijo in pospešijo ta opravila. Če je vse na enem mestu, lahko podjetja spremljajo svoje interakcije s strankami, zagotavljajo natančne cene in pogoje ter sprejemajo utemeljene odločitve, ki podjetje vodijo naprej. B2B elektronsko poslovanje resnično revolucionarno spreminja način upravljanja teh ključnih procesov, zato postaja nepogrešljivo orodje za sodobna podjetja.

Določanje cen po meri stranke

Določanje cen po meri strank je ključna funkcija platform za B2B elektronsko poslovanje, ki podjetjem omogoča, da posameznim strankam ponudijo prilagojene cene in pogoje. Za razliko od B2C e-trgovine, kjer je  prikazana vsem strankam fiksna cena, se B2B podjetja pogosto pogajajo o cenah na podlagi dejavnikov, kot so obseg naročil, pogostost, zvestoba strank in druge posebne poslovne zahteve.

Za B2B podjetja so individualni sporazumi o cenah ključnega pomena pri vzpostavljanju in ohranjanju trdnih odnosov s strankami. Vsaka stranka ima lahko drugačne nakupne potrebe in proračune, zagotavljanje prilagojenih cen pa zagotavlja, da je cenovni model usklajen z njihovimi posebnimi zahtevami. Ta pristop krepi zaupanje in zvestobo med B2B strankami, ki cenijo prilagodljivost in prilagojene možnosti oblikovanja cen, ki so jim na voljo.

V spletnih prodajnih kanalih platforme za B2B e-poslovanje omogočajo ustvarjanje katalogov in cenikov za posamezne račune. Tako lahko podjetja prikažejo ustrezne izdelke in cene, značilne za vsako stranko, zaradi česar je njihova spletna nakupovalna izkušnja nemotena in učinkovita. Z možnostjo določanja kreditnih limitov lahko B2B podjetja svojim strankam ponudijo tudi prilagodljive možnosti plačila, kot so izdajanje računov ali obročno odplačevanje, na podlagi njihovih predhodnih dogovorov. Poleg tega lahko podjetja prilagodijo načine in možnosti pošiljanja, da se prilagodijo logistiki in željam posameznih strank.

Posamezni kupci in ekipe z več vključenimi odločevalci

V svetu B2B e-trgovine je postopek nakupa pogosto bolj zapleten kot pri B2C transakcijah. To je zato, ker odločitve o B2B nakupu običajno vključujejo več zainteresiranih strani, postopke odobritve in posebne delovne tokove. Razumevanje koncepta posameznih kupcev v primerjavi z enotami odločanja je ključnega pomena za B2B podjetja, da lahko učinkovito krmarijo po tej zapleteni pokrajini.

Posamezni kupec je posameznik v organizaciji, ki je pooblaščen za sprejemanje nakupnih odločitev v imenu celotnega podjetja. Ta oseba je pogosto glavna kontaktna oseba za prodajalce in dobavitelje ter je odgovorna za ocenjevanje izdelkov in pogajanja o pogodbah. Po drugi strani so ekipe odločanja  v B2B elektronskem poslovanju sestavljene iz več posameznikov, vsak z različnimi vlogami in odgovornostmi, ki skupaj sodelujejo v procesu odločanja o nakupu.

Ekipe so pogoste pri B2B transakcijah, saj imajo lahko sprejete odločitve pomemben vpliv na več področij organizacije. Na primer, odločitev o nakupu, ki vključuje novo programsko rešitev, lahko zahteva prispevek področij za IT, finance in prodajo.  V proces odločanja vnašajo te zainteresirane strani svoje edinstvene poglede in strokovno znanje, zato je treba upoštevati potrebe in želje vsakega posameznika.

V tem kontekstu imajo platforme za B2B elektronsko poslovanje ključno vlogo pri izpolnjevanju različnih informacijskih potreb vsakega posameznika v odločitveni enoti. Te platforme zagotavljajo centralizirano vozlišče, kjer je mogoče dostopati do vseh pomembnih informacij o izdelkih, podrobnosti o cenah, specifikacijah in dokumentaciji ter jih deliti. To zagotavlja, da imajo vse zainteresirane strani dostop do potrebnih podatkov za sprejemanje informiranih odločitev. Poleg tega platforme  pogosto vključujejo orodja za sodelovanje in komunikacijo, ki deležnikom omogočajo razpravo in posvetovanje o nakupnih odločitvah, kar na koncu racionalizira celoten postopek.

Kako začeti z B2B elektronskim poslovanjem

B2B elektronsko poslovanje je med podjetji vse bolj razširjen trend, ki ponuja številne priložnosti za rast in širitev.

Bruto vrednost elektronskega poslovanja med podjetji (B2B) v Evropi bo po napovedih od leta 2022 do leta 2025 stalno rasla. Do leta 2025 naj bi GMV B2B e-trgovine v Evropi dosegla več kot 1,8 bilijona ameriških dolarjev.

Vir: Statista

Če želite začeti v svetu B2B e-trgovine, morate upoštevati nekaj ključnih korakov. Prvič, podjetja morajo oceniti svoj ciljni trg in opredeliti svoje potencialne stranke. Razumevanje posebnih potreb in želja drugih podjetij je ključnega pomena za razvoj uspešne strategije B2B elektronskega poslovanja. Ko je ciljni trg določen, lahko podjetja izberejo najprimernejšo platformo za B2B elektronsko poslovanje, ki ustreza njihovim potrebam. Ta platforma mora kupcem in prodajalcem zagotavljati uporabniku prijazno izkušnjo ter ponujati funkcije, kot so prilagojeni katalogi izdelkov, enostavni postopki oddaje in varne možnosti plačila. Poleg tega se morajo podjetja osredotočiti na ustvarjanje celovite digitalne izkušnje z integracijo platforme za B2B elektronsko poslovanje z drugimi digitalnimi kanali in orodji, kot so sistemi CRM in programska oprema za avtomatizacijo trženja. Z uvedbo B2B e-trgovine lahko podjetja razširijo svoj doseg, racionalizirajo svoje poslovanje in izkoristijo nove poslovne priložnosti.

Ustvarite B2B spletno trgovino z Odoo in Digitarno

Ustvarjanje B2B e-trgovine z Odoo in Digitarno še nikoli ni bilo tako enostavno. Ta zmogljiva platforma ponuja vrsto prednosti za podjetja, ki želijo poenostaviti svoje prodajne procese in preseči pričakovanja kupcev. Ena od ključnih funkcij sistema Odoo je možnost učinkovitega upravljanja računov strank. S to platformo lahko podjetja enostavno spremljajo in upravljajo podatke o svojih strankah, vključno z zgodovino nakupov in preferencami. To omogoča oblikovanje personaliziranih izkušenj in prilagojenih ponudb, kar povečuje zvestobo in zadovoljstvo strank.

Odoo in Digitarna podjetjem omogočata poleg upravljanja računov tudi ponujanje cen, prilagojenih posameznim strankam. S pomočjo cenovnih pravil in možnosti segmentacije platforme lahko podjetja določijo različne cenike za različne stranke ali skupine strank. To podjetjem omogoča, da ponudijo konkurenčne cene in hkrati zagotovijo dobičkonosnost.

Vzpostavitev B2B spletne trgovine, zaščitene z geslom in blagovno znamko, z Odoo je preprost postopek. Koraki so naslednji:

  1. Izberite in namestite modul Odoo za elektronsko poslovanje na platformi Odoo.
  2. S prilagoditvijo barv, logotipa in elementov oblikovanja nastavite blagovno znamko svoje trgovine.
  3. Konfigurirajte uporabniška dovoljenja in vloge ter tako zagotovite, da lahko do trgovine dostopajo le pooblaščeni posamezniki.
  4. Ustvarite cenike za posamezne stranke na podlagi meril segmentacije, kot sta vrsta stranke ali zgodovina nakupov.
  5. Omogočite možnosti pogajanj, ki strankam omogočajo, da zahtevajo ponudbe ali se pogajajo o cenah znotraj platforme.
  6. Nastavite varne možnosti plačila in se povežite z želenim plačilnim prehodom.
  7. Preizkusite trgovino, da zagotovite brezhibno uporabniško izkušnjo za stranke B2B.

Z ustvarjanjem B2B e-trgovine z Odoo in Digitarno lahko podjetja racionalizirajo prodajne procese, učinkovito upravljajo račune strank, ponujajo cene, prilagojene strankam, in presegajo pričakovanja kupcev. S to zmogljivo platformo lahko podjetja sprostijo nove priložnosti za rast in uspeh v digitalni dobi.

Izvedite omnikanalno poslovanje

B2B stranke danes pričakujejo dosledno in brezhibno izkušnjo na različnih kanalih. Pomen večkanalnih izkušenj v B2B e-trgovini ni mogoče preceniti. Uspešna strategija lahko izboljša zadovoljstvo strank, poveča zvestobo in na koncu spodbudi poslovno rast.

Vpliv digitalnih velikanov, kot je Amazon, je še povečal pričakovanja B2B strank. Ti velikani so postavili standard za prilagojene in priročne izkušnje ter tako dvignili letvico za druga podjetja. Poleg tega je zaradi naraščajočega trenda uporabe mobilnih naprav za primerjavo cen za B2B podjetja ključnega pomena, da ustvarijo močno spletno prisotnost.

Za učinkovito izvajanje večkanalnega poslovanja se morajo podjetja osredotočiti na različne ključne komponente. Prva in najpomembnejša je vsebina, ki mora biti prilagojena vsakemu kanalu in strankam zagotavljati ustrezne informacije. Optimizacija za iskalnike (SEO) je še en pomemben vidik, saj podjetjem pomaga, da se uvrstijo višje v rezultatih iskalnikov in pritegnejo več organskega prometa.

Plačani oglasi imajo prav tako lahko pomembno vlogo pri doseganju pravega občinstva v različnih kanalih in spodbujanju ciljnega prometa. Z močno prisotnostjo na platformah družbenih medijev lahko povečate prepoznavnost blagovne znamke, vzpostavite stik s strankami in krepite odnose.

Uporabite preverjene taktike trženja B2B e-trgovine

Taktike trženja B2B e-trgovine imajo ključno vlogo pri učinkoviti promociji in prodaji izdelkov ali storitev poslovnim strankam. Da bi dosegli pravo občinstvo, so ciljno usmerjeni oglasi bistvena strategija. Z opredelitvijo določenih demografskih skupin, panog ali geografskih lokacij lahko podjetja zagotovijo ustrezne oglase, ki pritegnejo potencialne kupce.

Optimizacija za iskalnike (SEO) je še ena pomembna taktika. Optimizacija vsebine spletnega mesta z ustreznimi ključnimi besedami in izvajanje tehničnih strategij SEO pomagata podjetjem, da se v rezultatih iskalnikov uvrstijo višje. To spodbuja organski promet in povečuje prepoznavnost med potencialnimi strankami.

Trženje vsebin je enako pomembno tudi v B2B e-trgovini. Ustvarjanje visokokakovostnih in informativnih vsebin pomaga vzpostaviti vodilno vlogo in zgraditi zaupanje pri poslovnih strankah. Trženje po e-pošti je še ena učinkovita taktika, ki podjetjem omogoča negovanje potencialnih kupcev, ohranjanje odnosov s strankami in spodbujanje ponovnih nakupov.

Trženje v družabnih medijih je bistvena strategija za sodelovanje s podjetji in predstavitev izdelkov ali storitev. Z uporabo platform, kot sta LinkedIn in Twitter, lahko podjetja delijo vpogled v panogo, posodobitve izdelkov in se pogovarjajo s ciljnim občinstvom. Poleg tega lahko s plačanim oglaševanjem dosežete širše občinstvo in ciljno usmerjen promet. Učinkovite taktike so tudi personalizacija, pregledi strank in trženje na podlagi podatkov, ki pomagajo prilagoditi uporabniško izkušnjo in spodbuditi konverzijo.

Upoštevajte trende B2B e-trgovine

B2B elektronsko poslovanje se še naprej razvija z novimi trendi, ki spreminjajo način delovanja podjetij. Personalizacija in umetna inteligenca sta dva ključna trenda, ki spreminjata B2B e-poslovanje.

Prilagajanje je ključnega pomena pri zagotavljanju prilagojenih izkušenj B2B  kupcem. Z zbiranjem in analiziranjem podatkov o strankah lahko podjetja ustvarijo prilagojena priporočila izdelkov, ciljno usmerjene trženjske kampanje in prilagojene cenovne strukture. Takšna raven personalizacije izboljša uporabniško izkušnjo, poveča zvestobo strank in poveča stopnjo konverzije.

Umetna inteligenca ima ključno vlogo pri zagotavljanju prilagojenih izkušenj v B2B e-trgovini. Z algoritmi strojnega učenja lahko umetna inteligenca analizira vedenje, preference in nakupne vzorce strank ter te podatke uporabi za pripravo inteligentnih priporočil. Vedno bolj priljubljeni postajajo tudi klepetalni roboti z umetno inteligenco, saj lahko B2B kupcem zagotavljajo takojšnjo podporo in pomoč.

Vpogledi, ki temeljijo na podatkih, so bistveni za sprejemanje informiranih poslovnih odločitev v B2B e-trgovini. Z uporabo podatkovne analitike lahko podjetja pridobijo dragocen vpogled v vedenje strank, tržne trende in upravljanje zalog. Ta pristop, ki temelji na podatkih, podjetjem omogoča, da optimizirajo svojo ponudbo, izboljšajo operativno učinkovitost in povečajo prihodke.

Izvajanje večkanalne izkušnje je ključnega pomena pri izpolnjevanju pričakovanj B2B kupcev. Današnji kupci pričakujejo nemoteno interakcijo prek več kanalov, kot so spletna stran, mobilna aplikacija, družbeni mediji in brez povezave. Večkanalni pristop zagotavlja dosledno izkušnjo na vseh stičnih točkah, kar podjetjem omogoča, da učinkovito sodelujejo s svojimi kupci in jim služijo.

Sanjska kombinacija – poslovne aplikacije skupaj z B2B e-trgovino

Sanjska kombinacija povezanih poslovnih aplikacij in e-trgovine spreminja pravila igre za B2B podjetja. Ta edinstven poslovni primer ponuja brezhibno integracijo različnih poslovnih aplikacij in zagotavlja celovito rešitev, ki ji ni kos nobena druga platforma. Z integracijo povezanih poslovnih aplikacij, kot so sistemi CRM in ERP, s platformo za elektronsko poslovanje lahko B2B podjetja izboljšajo funkcionalnost in učinkovitost.

Te aplikacije pokrivajo ključna poslovna področja, kot so prodajafinance, zaloge, proizvodnja, človeški viri, trženje in storitve, kot so storitve na terenu, projekti in služba za pomoč uporabnikom. Združevanje teh aplikacij odpravlja potrebo po sinhronizaciji podatkov in zagotavlja enoten pogled na poslovanje.

Ena največjih prednosti te kombinacije je možnost racionalizacije delovanja z eno samo centralizirano zbirko podatkov. To pomeni, da so vsi podatki dostopni in posodobljeni v vseh aplikacijah, kar odpravlja potrebo po ročnem vnosu podatkov in zmanjšuje možnost napak. Takšen racionaliziran pristop vodi k izboljšani učinkovitosti, zmanjšanju napak in prihrankom pri stroških.

Podjetja lahko z združevanjem teh aplikacij zagotovijo boljše izkušnje za svoje stranke. Prodajni predstavniki lahko dostopajo do podatkov o strankah iz CRM sistema, medtem ko obdelujejo naročila na platformi za e-trgovino, kar omogoča personalizirane interakcije in večje zadovoljstvo strank.

To kombinacijo odlikuje prilagodljivost za enostavno integracijo drugih storitev in notranjih sistemov. Z veliko skupnostjo uporabnikov Odoo, širokim naborom aplikacij (3rd party apps) in obsežnim API vmesnikom lahko podjetja prilagodijo in razširijo funkcionalnost platforme glede na svoje edinstvene potrebe.

Sanjska kombinacija povezanih poslovnih aplikacij in e-trgovine revolucionira B2B poslovanje z izboljšanjem učinkovitosti, racionalizacijo procesov in izboljšanjem izkušenj strank. Ponuja celovito rešitev, ki ji na trgu ni para, in podjetjem omogoča uspeh v digitalni dobi.

Kakšna je prihodnost B2B e-trgovine?

Ena od najbolj opaznih napovedi je eksponentno povečanje B2B spletne prodaje. Ker se tehnologija še naprej razvija, podjetja vse bolj prepoznavajo vrednost in priročnost izvajanja transakcij prek spleta. Umetna inteligenca in strojno učenje bosta po pričakovanjih igrala ključno vlogo pri revoluciji B2B e-trgovine. Te tehnologije bodo podjetjem omogočile zbiranje in analiziranje velikih količin podatkov ter pridobivanje dragocenega vpogleda v vedenje in preference strank. To znanje bo spodbudilo personalizirane trženjske strategije in izboljšalo izkušnje strank na B2B trgu .

Druga nastajajoča tehnologija, ki bo preoblikovala B2B e-trgovino, je veriženje blokov (blockchain). Decentralizirana in pregledna narava veriženja blokov omogoča varne in sledljive transakcije, kar krepi zaupanje in zmanjšuje tveganje goljufij. To bo zelo koristilo B2B podjetjem, saj bo omogočilo hitre in varne čezmejne transakcije.

Da bi ostala konkurenčna v tem razvijajočem se okolju, morajo B2B podjetja dati prednost hitrejši obdelavi naročil ter izkoristiti avtomatizacijo in integracijo za racionalizacijo poslovanja. Vedno bolj razširjene bodo tudi storitve izpolnjevanja naročil s strani tretjih oseb, ki bodo podjetjem omogočile optimizacijo dobavnih verig in učinkovitejšo dostavo izdelkov.

Sodelovanje bo postalo ključni vidik B2B e-trgovine, ki bo spodbujal močnejše odnose med podjetji. Aktivna spletna prisotnost in sodelovanje na platformah družbenih medijev bosta podjetjem pomagala razširiti mreže in ostati povezana na trgu. Tudi povezovanje B2B e-trgovin z poslovnimi aplikacijami kupcev bo postajalo vse pomembnejše.

Ker se uporaba mobilnih naprav po vsem svetu še naprej povečuje, bo za uspeh B2B e-trgovine bistvenega pomena pristop, ki je usmerjen v mobilne naprave. Podjetja morajo zagotoviti, da so njihove spletne platforme v celoti optimizirane za mobilne naprave, da bodo zadovoljila vse večje število uporabnikov, ki se za B2B nakupne potrebe obračajo na pametne telefone in tablične računalnike.

Nazadnje, prihodnost B2B e-trgovinebo zaznamoval vzpon pametnih samopostrežnih možnosti. B2B kupci bodo vse bolj zahtevali udobje in avtonomijo samopostrežnih portalov, kjer bodo lahko oddajali naročila, dostopali do podatkov v realnem času in nemoteno upravljali svoje račune.


Pogosta vprašanja, povezana z B2B e-trgovino

Kaj je elektronsko B2B poslovanje?

Elektronsko B2B poslovanje pomeni nakup in prodajo blaga in storitev med podjetji prek spletnih platform ali digitalnih kanalov. Podjetjem omogoča sklepanje poslovnih transakcij in doseganje širšega trga.

B2B elektronsko poslovanje se osredotoča na prodajo blaga ali storitev drugim podjetjem, medtem ko se B2C elektronsko poslovanje ukvarja s prodajo posameznim potrošnikom. B2B transakcije običajno vključujejo večje količine naročil, daljše prodajne cikle in bolj zapletene postopke nakupa.

B2B elektronsko poslovanje je zaradi številnih prednosti postalo nova normala za področje B2B. Podjetjem omogoča razširitev dosega, racionalizacijo poslovanja, zmanjšanje stroškov, izboljšanje izkušenj strank in zbiranje dragocenih podatkov za strateško odločanje.

Ključne sestavine B2B e-trgovine vključujejo spletno prodajalno, platformo za digitalno trgovanje, kupcem prilagojeno izkušnjo, učinkovito obdelavo naročil, optimizacijo za mobilne naprave, varne transakcije in samopostrežne portale.

Izzivi v B2B e-trgovini vključujejo zapletene prodajne cikle, ohranjanje osebnih odnosov v digitalnih kanalih, zagotavljanje varnosti podatkov, povezovanje z obstoječimi sistemi, upravljanje velikih katalogov izdelkov in prilagajanje spreminjajočim se pričakovanjem strank.


Odkrijte moč Digitarna Odoo in kako lahko ta platforma preoblikuje vaše poslovanje. Ne čakajte na prihodnost; začnite jo ustvarjati zdaj!

PAKET DIGITARNA ODOO -OSNOVNI PAKET

40€+ DDV/ mesec

  • Gostovanje 
  • Strežnik 1 vCPU, 1 GB RAM, 25 GB prostora in 2 TB prometa
  • Vse Odoo aplikacije Community verzije
  • Ni možno uporabljati dodatne teme in aplikacije iz skupnosti Odoo
  • Osnovna podpora po emailu
  • Ni backupa 
  • Ni testnega strežnika
  • 5 hkratnih uporabnikov (ocena)


Digitarna d.o.o., Tomaz Pernovsek 07. marec 2024
DELI
Ključne besede
Spletna trgovina in CRM: skupaj v eni poslovni rešitvi
Odkrijte, kako lahko povezana platforma spletne trgovine, spletne strani in CRM sistema izboljša vaše poslovanje, poveča zadovoljstvo strank in zviša prodajni rezultat.